Hinnankorotuksen vaikutus eri asiakkaille vaihtelee, mutta se on enintään kahdeksan prosenttia. Hinnat sisältävät energia- ja perusmaksun sekä sähköveron ja arvonlisäveron.
– Korotus on euromääräisesti maltillinen, sillä hintamme ovat perinteisesti edulliset, arvioi Tampereen Energia Sähköverkon toimitusjohtaja Petri Sihvo.
– Esimerkiksi tyypillisen tamperelaisen kerrostaloasukkaan sähkönsiirto kallistuu noin euron kuukaudessa eli 12 euroa vuodessa.
Taulukossa esitetään hinnanmuutoksen keskimääräinen vaikutus yleisimpiin asumismuotoihin:
Hinnat sisältävät alv:n 25,5 % sekä sähköveron.
Korotus johtuu yleisestä kustannustason noususta, joka on vaikuttanut erityisesti kunnossapito- ja rakentamiskustannuksiin.
– Työ- ja materiaalikustannukset ovat nousseet. Lisäksi energiamurros tuo meille investointitarpeita, kun sähkön käyttö alueella lisääntyy, vaikka sähkön tuotanto vähenee, tietää Petri Sihvo.
Käytännössä verkkoyhtiöiden odotetaan mahdollistavan aiempaa suuremmat sähkön siirtomäärät niin maakuntien ja kaupunkien välillä kuin asiakaskohtaisestikin. Tampereen Energia Sähköverkko onkin nyt yksi suurimmista investoijista Tampereen alueella.
– Esimerkiksi autojen latauslaitteistojen määrät kasvavat jatkuvasti ja sähkön varastointi harppoo eteenpäin. Perinteinen ja aiempaan tuotantotapaan sopeutunut sähköverkko pitää päivittää uuteen tilanteeseen. Hiilineutraalisuustavoitteiden tukeminen vaatii investointeja, jotka tuovat myös työtä seudulle, muistuttaa Sihvo.
Muutokset eivät vaadi asiakkailta toimenpiteitä, vaan verkkopalvelusopimukset jatkuvat normaalisti.
Hintavertailu
Korotuksen jälkeenkin Tampereen Energia Sähköverkon hinnat ovat edelleen erittäin kilpailukykyiset.
Esimerkiksi kerrostaloasiakkaille, joiden osuus on selkeästi suurin jakelualueellamme, sekä varaaville omakotisähkölämmittäjille hinta on Suomen 10 edullisimman verkkoyhtiön joukossa. Tieto perustuu Energiaviraston heinäkuussa 2024 päivitettyyn taulukkoon. Sen jälkeen useat verkkoyhtiöt ovat nostaneet hintojaan.