Sähköpula – mitä se tarkoittaa ?
Sähköä on koko ajan tuotettava yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpulatilanne syntyy, jos sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan suomalaisten sähkönkulutusta. Sähköpulan aikana joudutaan siksi toteuttamaan kiertäviä hetkellisiä sähkökatkoja.
Miten mahdolliset katkot toteutetaan
Toimimme mahdollisessa sähköpulatilanteessa kantaverkko-operaattori Fingridin määräysten mukaisesti. Katkot ovat toteutuessaan todennäköisesti valtakunnallisia, eli ne suunnitellaan ja toteutetaan eri puolilla Suomea. Saamme tällöin Fingridiltä määräyksen kytkeä tietty määrä sähkönkulutusta irti verkostamme.
Katkojen on suunniteltu kestävän enintään kaksi tuntia kerrallaan yhdellä alueella. Katkoja kierrätetään eri alueilla vuorotellen, kunnes sähköntuotantoa on taas riittävästi. Katkomenettely on äärimmäinen keino, jota pyritään välttämään viimeiseen asti.
Sähköpulaa varten suunnitellut sähkökatkot on pyritty kohdentamaan niin, että ne aiheuttaisivat mahdollisimman vähän haittaa yhteiskunnan toiminnalle, ja ne kohdentuvat pääosin kotitalouksiin. Katkot joudutaan kuitenkin toteuttamaan käytännön syistä lähes kaupunginosan laajuudella, joten niiden piiriin osuu väistämättä myös palveluita, kauppoja ja teollisuutta. Katkot eivät koske yhteiskunnan kaikkien kriittisimpiä toimintoja, kuten sairaaloita ja merkittäviä sähköntuotantolaitoksia. Sähkökatkoon on aina hyvä varautua ja miettiä, miten selviän ilman sähköä.
Informointi sähköpulan aiheuttamista katkoista
Ilmoitamme mahdollisista katkoista asiakkaillemme mahdollisuuksien mukaan etukäteen, jos tieto katkaisutarpeesta tulee meille Fingridiltä riittävän aikaisin. Jos yhteystietosi (puhelinnumero, sähköpostiosoite) ovat lähiaikoina muuttuneet, ne kannattaa päivittää maksuttomassa Sähkis-palvelussamme tai lähettämällä sähköposti asiakaspalveluumme. Sähkisessä voit myös tilata viestit sähkökatkoista matkapuhelimeesi. Informoimme katkoista myös internet-sivuillamme sekä sosiaalisessa mediassa.
Miten voit itse vähentää sähköpulan riskiä
Voit pienentää omalta osaltasi sähköpulan riskiä tarkkailemalla omaa sähkön käyttöäsi ja käyttämällä sähköä säästeliäästi. Vältä turhaa sähkönkulutusta silloin, kun se on Suomessa suurinta, eli arkena aamulla ja talviaikana erityisesti iltapäivisin.
Suomalaisissa kodeissa eniten sähköä kuluttavat kodinkoneet, lämmitys ja saunominen. Sähkökiukaan, sähköauton latauksen sekä kodin eri lämmitysjärjestelmien ajoittamisella sähkön kulutuksen huipputuntien ulkopuolelle on eniten vaikutusta. Omaa sähkönkulutusta on helppo seurata Sähkis-palvelussa, jossa näet nopeasti, miten säästötoimenpiteet vaikuttavat kulutukseen. Samalla säästät myös rahaa.
Näin varaudut sähköpulan aikaisiin sähkökatkoihin
Suunniteltuihin kahden tunnin kiertäviin sähkökatkoihin on hyvä varautua ennakkoon. Kotiin kannattaa varata ainakin seuraavat asiat:
- paristo- tai akkukäyttöinen radio
- paristo- tai akkukäyttöisiä valaisimia, taskulamppuja ja paristoja
- tulitikkuja
- polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija
- juomavettä pullotettuna ja vettä vesiastioihin
- helposti ilman sähköä valmistettavaa ruokaa
- kosteuspyyhkeitä sekä desinfiointigeeliä
- matkapuhelimen vara-akku ladattuna
- jos sähkön saanti ei saa katketa, kannattaa hankkia oma varasähköjärjestelmä, esimerkiksi polttomoottorikäyttöinen aggregaatti