Saat tiedon alkaneesta sähkökatkosta noin viiden minuutin sisällä siitä, kun se on tiedossamme. Lisäksi saat kuittausviestin 10–15 minuutin kuluttua siitä, kun sähkö jälleen toimii käyttöpaikallasi.

Saat ilmoitukset puhelimeesi ja sähköpostiisi, kun aktivoit keskeytysviestit päälle Sähkis-palvelun häiriöviestintäasetuksissa. Viestien vastaanottaminen on sinulle maksutonta.

Suunnitelluista keskeytyksistä saat tiedon hyvissä ajoin ennen keskeytystä, kun varmistat, että Sähkis-palvelun häiriöviestinnän yhteystiedoista löytyy sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi.

Toimi näin

1

Kirjaudu sähköisiin palveluihimme

Valitse sähköisistä palveluistamme Sähkis sähkönsiirto.

2

Siirry asiakastietoihin

Asiakastietoihin pääset asiakasnimen perässä olevista kolmesta pisteestä tai Katso asiakastietoja -painikkeesta.

3

Siirry häiriöviestinnän yhteystietoihin

Valitse osoite, jonka asetuksia haluat tarkastella tai muuttaa.

4

Tarkista ja päivitä yhteystiedot

Tilaa suunniteltujen keskeytysten lisäksi viestit myös vikakeskeytyksistä ja päivitä yhteystiedot, joihin haluat viestejä vastaanottaa.

Mistä sähkökatkot johtuvat?

Sähkökatkot johtuvat yleisimmin säästä ja luonnonilmiöistä, kuten myrskyistä, ukkosista ja puihin kerääntyneistä lumikuormista. Myös maankaivutyöt, materiaalivauriot ja kulumat tai eläimet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Toisinaan sähköt katkaistaan suunnitellusti sähköverkon huolto-, rakennus-, korjaus- ja parannustöiden ajaksi.

Aina sähkökatko ei johdu häiriöstä tai viasta sähköverkossa tai -jakelussa, vaan sen voi aiheuttaa esimerkiksi kotona palanut sulake tai vika sähkölaitteessa.

Lyhyet katkot ovat normaaleja

Muutaman sekunnin tai minuutin sähkökatkot, eli räpsyt, ovat sähköverkon suojauksesta johtuvia sähkökatkoja, joilla estetään pidemmän sähkökatkon syntyminen.

Vian aikana verkon suojausjärjestelmämme keskeyttää sähkönjakelun automaattisesti ja pyrkii palauttamaan sähköt lyhyen katkon jälkeen. Samalla suojausjärjestelmä tunnistaa vikaa. Järjestelmä yrittää palautusta noin sekunnissa, ja jos vika ei poistu, muutaman minuutin kuluttua uudelleen. Tunnistamisen aikana saattaa esiintyä useita lyhyitä räpsyjä, jotka eivät ole vaarallisia.

Niitä aiheuttavat etenkin keväällä ja syksyllä esimerkiksi muuttolinnut, ukkonen, tuulen mukana lentävät oksat ja talvella suuret lumikuormat. Automaattisen suojausjärjestelmän avulla vältytään pidemmiltä sähkökatkoilta, sillä suurin osa häiriöistä poistuu sen aikana. Tampereella suurin osa sähköverkosta on maan alla, joten räpsytkin ovat melko harvinaisia.