Tampereen ammattikorkeakoulussa sähkövoimatekniikkaa opiskeleva Milja on päässyt kesän aikana näkemään, miten kotikaupungin sähköverkko elää ja hengittää. Tampereen Sähköverkon asiantuntijaharjoittelijana hänen tehtävänsä on ollut dokumentoida sähköverkkoon tehdyt muutokset. Ja niitähän riittää, sillä ylläpidettävää sähköverkkoa löytyy noin 4000 kilometrin verran.

– Tampere on iso kaupunki, ja muutoksia sähköverkkoon tehdään päivittäin. Aina joku kolaroi jakokaapin kanssa, aurinkopaneeleja otetaan käyttöön tai taloja rakennetaan ja puretaan, Milja listaa esimerkkejä.

Toisinaan dokumentointi on suoraviivaista, toisinaan sitä voi Miljan mukaan verrata salapoliisityöhön.

– Joskus asioita joutuu vähän selvittelemään, esimerkiksi etsimään ja yhdistämään tietoja eri järjestelmistä. Joskus pitää jopa käydä paikan päällä, ja katsoa, miten homma menee.

Monipuolisuus on kuitenkin rikkaus, eivätkä työpäivät toista toinen toistaan.  

– Tyypillistä työpäivää ei ole, vaan voin tehdä töitä vähän fiiliksen mukaan. Jos aamu on vähän hitaampi, niin voin tehdä laskutusta ja jos taas on paljon energiaa, voi lähteä tekemään jotain haastavampaa. Voin itse vaikuttaa siihen, mitä teen ja missä järjestyksessä, Milja kertoo.

Kurkistuksia myös oman tehtäväkentän ulkopuolella

Omien vastuualueiden ohella Milja on päässyt muun muassa suunnittelijatiimin mukaan sekä tutustumaan käyttökeskuksen arkeen. Kesäkollegansa kanssa hän on piipahtanut myös kentällä, kun esimerkiksi kahden muuntamon väliset sähköt on pitänyt katkoa ja kytkeä jälleen päälle.

Kesätyö onkin tarjonnut Miljalle mahdollisuuden oppia valtavasti uutta. Kesän aikana ymmärrys sähköverkon toiminnasta on syventynyt, ja hän on saanut hyvän käsityksen siitä, kuinka monipuolista sähköverkon ylläpitäminen onkaan. Teoriat, joita hän on oppinut koulussa, ovat nyt saaneet merkityksensä käytännön työssä.

– Opinnoissa on puhuttu sähköasemista ja sähkönjakelusta, mutta esimerkiksi ”kojeisto” oli jäänyt minulle mysteeriksi. Nyt sekin selvisi, Milja kertoo nauraen.

– Kun on nyt nähnyt käytännössä sen kaiken, jota olen kirjasta lukenut, on kiva palata opiskelemaan.

Parasta on yhteisö

Milja on erityisen iloinen siitä, kuinka hyvin hänet on otettu vastaan työyhteisössä. Hänen mukaansa Tampereen Sähköverkolla on rento ja avoin ilmapiiri, jossa kesätyöntekijät otetaan osaksi porukkaa.

– Olin tosi hämmentynyt, kun ensimmäisenä päivänä kaikki tulivat kättelemään. Mutta näin jälkikäteen mietittynä oli tosi hyvä, että meidät otettiin vastaan kuin olisimme vakkarityöntekijöitä, Milja kertoo.

Milja on päässyt osallistumaan yhteisiin aktiviteetteihin myös muiden kesätyöntekijöiden kanssa, kun kesäenergialaiset ovat käyneet tutustumassa niin voimalaitoksiin kuin sähkökeskuksiinkin. Kesätyöntekijät ovatkin hitsautuneet yhteen porukaksi, joka viettää aikaa myös työpäivien ulkopuolella.

– Hyvä työyhteisö on super iso juttu. On aina hauskaa, kun pääsee kysymään joltain toiselta kesätyöntekijältä jotain asiaa. Esimerkiksi Markukselta liittymäpuolelta, että voitko tarkistaa tämän, kun minulla on tällainen keissi.

Kun puheeksi tulee Miljan tulevaisuuden urasuunnitelmat, hän ei epäröi: – Toivottavasti pääsisin jatkamaan täällä tai ylipäätänsä sähköverkkojen tai sähkönsiirron parissa, joihin kiinnostus on kesän aikana herännyt entisestään. Spottailin ilmajohtoja jo silloin kun aloitin koulun, mutta kesän aikana se on pahentunut, Milja summaa hymyillen.