Kun kotiin tulee uusi laite, on se sitten vaikka pesukone, ruohonleikkuri tai robotti-imuri, sitä kokoonnutaan ihmettelemään. Painellaan kytkimiä ja lueskellaan ohjekirjaa. Mietitään, onko laite kaiken vaivan ja rahan arvoinen. Nyt kun me Tampereen Energia Sähköverkolla vaihdamme asiakkaillemme 130 000 älysähkömittaria kaikessa hiljaisuudessa, olen miettinyt, pitäisikö niidenkin ympärillä pitää yhteinen ihastelun hetki.

Sulavalinjaista uutta älysähkömittaria tosin ei saa kopistella eikä pyöritellä, eikä se vaadi ohjekirjaakaan. Mittari on täydellinen ihan sellaisenaan. Se tuo sinulle mukanaan monia uusia mahdollisuuksia ja hyötyjä, joita seuraavassa esittelen lyhyesti.

Ei minimi, vaan paljon enemmän

Uusi asetus sähköntoimitusten selvityksestä ja mittauksesta vaatii sähkön mittaukselta esimerkiksi sähkön mittaamista 15 minuutin aikajaksolla ja mittarin lukemista neljä kertaa vuorokaudessa, yhden kuormanohjausreleen sekä nollavian havaitsemista. Valitsimme kuitenkin, että emme lähde vain minimivaatimusten tielle, vaan haluamme tarjota asiakkaillemme tulevaisuuden ratkaisuja jo tänään. Valitsimme mittarit, jotka parantavat asiakkaidemme sähkönkulutuksen hallintaa ja käyttökokemusta. 

Miksi uusi älysähkömittari ansaitsee ihastelunsa?

  1. Reaaliaikaisempi kulutuksen seuranta: Uudet mittarit mahdollistavat aiempaa reaaliaikaisemman kulutuksen seurannan, kun käytössä oleva tuntimittaus korvataan varttimittauksella. Tämä helpottaa arkipäiväisten rutiinien ja säästötoimenpiteiden vaikutuksen seuraamista sähkönkulutukseen. Onhan se ihan eri asia, että pystyt 15 minuutin tarkkuudella näkemään, miten esimerkiksi ilmalämpöpumpun sammuttaminen vaikuttaa sähkönkulutukseesi.
  2. HAN-portti: Uusissa mittareissa on niin sanottu HAN (Home Automation Network) -portti. HAN-porttiin voi kytkeä kolmannen osapuolen lukijalaitteen, ja laitteen oman mobiilisovelluksen kautta voit seurata esimerkiksi autosi latauksen sähkönkulutusta aivan reaaliajassa. Tiedot ovat nyt saatavilla 10 sekunnin päivitysvälillä, mutta jatkossa HAN-portti antaa tietoja sekunnin välein.
  3. Kuormanohjausreleet: Uudet mittarit on varustettu kahdella kuormanohjausreleellä, kun aikaisemmissa mittareissa oli vain yksi sellainen. Kahden kuormanohjausreleen ansiosta voit rakentaa kotisi kuormanohjausta tehokkaammin: voit jakaa kuormia erillisten releiden taakse ja voit ohjata kumpaakin relettä itsenäisesti. 
  4. Kuormanohjauspalvelut: Tällä hetkellä kuormanohjausrele toimii yö- ja päiväsähköohjaukselle, mutta tähän on tulossa muutoksia tulevaisuudessa. Kun kuormanohjaus on tulossa osaksi sähkönmyyjien palveluita, voit halutessasi sopia oman sähkönmyyjäsi kanssa kuormanohjauksesta. Kuormanohjauskomento voi perustua esimerkiksi pörssisähkön hintaan tai omiin sähkönkulutustottumuksiisi. 
  1. Usein päivittyvät mittaustiedot: Nykyiset sähkömittarit on luettu kerran vuorokaudessa ja samalla syklillä tiedot on päivitetty Datahubiin sähkönmyyjien käyttöön. Jatkossa mittarit luetaan 15 minuutin välein ja mittaustiedot välitetään samaa tahtia Datahubiin. Tämä mahdollistaa lähes reaaliaikaisen sähkönkäytön seurannan online-palveluiden kautta. Tämä on erityisen hyödyllistä esimerkiksi kerrostalossa asuville, joilla ei ole pääsyä oman mittarin luokse, eivätkä kerrostaloasukkaat näin pysty käyttämään HAN-porttia. 
  2. Mittari on ohjelmoitavissa etänä: Tulevaisuudessa pystymme tarjoamaan sinulle mittariin päivittyviä uusia ominaisuuksia ilman mittarinvaihtoa. Nykyisissä mittareissa luenta perustuu pitkälti 2G-teknologiaan, joka ollaan ajamassa alas Suomessa vuonna 2029. Uusien mittarien luenta perustuu 4G- ja LTE-M-tekniikoihin, joilla on pitkä elinkaari edessään.
  3. Mittari hälyttää pienjänniteverkon vioista: Uusi mittari parantaa myös verkon valvontaa, kun uudelta mittarilta saadaan jatkossa hälytystietoja pienjänniteverkon vioista. Esimerkiksi automaattinen ilmoitus vaarallisesta nollaviasta mahdollistaa korjaajien lähettämisen paikalle jo ennen kuin edes huomaat mahdollista vikaa.
  4. Tieto pienjänniteverkon sähkökatkoista: Kun mittari kertoo sähkökatkon automaattisesti, voimme jatkossa korjata vikoja ilman, että asiakkaan tarvitsee niistä ilmoittaa. Tämä parantaa erityisesti kesämökkien tilannetta, kun mökkiläinen voi luottaa, että mökillä on sähköt aina päällä.

Jotta valvontaominaisuudet toimivat, sähköjä ei pidä katkaista pääsulakkeista tai pääkytkimestä, vaan mittarissa olevasta virtapainikkeesta. Näin mittari valvoo verkkoa, vaikka sähköt olisivat katkaistu. 

HAN-portti löytyy mittarista helposti.

Mittarinvaihtoja tehdään nyt Hervannan ja Korkinmäen alueella

Mittarinvaihtohankkeemme käynnistyi kesällä 2024, kun Hallilan alueella tehtiin mittareiden pilottiasennus. Vaihdoimme Hallilassa noin 850 mittaria, ja sieltä saatuja oppeja hyödynnämme nyt projektin edetessä.

Loput noin 130 000 mittaria tulemme vaihtamaan asiakkaillemme vuoden 2027 syksyyn mennessä. Käytännön vaihtotyön kodeissa ja muissa kiinteistöissä tekee Eltel Networks. Vaihto on asiakkaillemme maksuton ja mahdollisimman huomaamaton toimenpide. Tällä hetkellä vaihdot ovat käynnissä Hervannassa, jossa jo yli 2000 asiakasta on saanut uuden mittarin. 

Osalla on jo uudenlainen mittari 

Olemme vaihtaneet asiakkaillemme sähkömittareita jo ennen nyt käynnissä olevaa isoa mittarinvaihtoprojektia. Jos sinulla on kodissasi tai kiinteistössäsi vuosina 2019–2024 vaihdettu sähkömittari, sitä ei tarvitse nyt vaihtaa. Päivitämme siihen uudet palvelut etäyhteydellä, jolloin pääset nauttimaan samoista eduista kuin uusien mittarien saajat. Tällaisia lähivuosina vaihdettuja mittareita on jakelualueellamme noin 50 000.

Pelkkä mittari ei riitä

Onko sinulla jo uusi mittari, mutta releet ja portit tuntuvat heprealta? Näyttää, että mittaustietokin kulkee tunneissa, eikä varteissa? Ei hätää! Uudet mittarit mahdollistavat monenlaista, mutta maailma ei ole vielä ihan valmis kaikille niille palveluille. Ne ovat tulossa ja sitä varten kannattaa seurata uutisiamme.

Tulevaisuudessa älysähkömittarit voivat integroitua entistä paremmin älykotijärjestelmiin ja tukea uusiutuvan energian käyttöä. Älysähkömittarit ovat tärkeä osa modernia ja kestävää energiankäyttöä. 

Matti Hirvonen